Cleranda



CLERANDA® este un erbicid ce combina actiunea a doua substante active cu diferite moduri de actiune, imazamox, din grupa imidazolinonelor si metazaclor din grupa cloracetamide, avand de asemenea si activitate reziduala. Substanta activa metazaclor este predominant absorbita de plantele monocotiledonate prin coleoptil iar la dicotiledonate metazaclorul este preluat in special de radacini, cu o preluare aditionala prin hipocotil. Imazamoxul este absorbit prin frunze dar si prin radacini, apoi este translocat prin planta pana la nivelul zonelor de crestere unde blocheaza sinteza aminoacizilor esentiali, responsabili de cresterea si diviziunea celulara.

CLERANDA® este un erbicid care combate buruieni anuale dicotiledonate si unele monocotiledonate anuale in culturile de rapita, fiind eficient chiar in cazul buruienilor dificile, cum ar fi mustarul salbatic si alte buruieni crucifere (ex. Raphanus raphanistrum, Sisymbrium officinale, Brassica napus).

Buruieni sensibile sunt majoritatea buruienilor dicotile anuale, de exemplu: Abuthilon theophrasti (Teisor), Amaranthus spp. (Stir), Ambrosia elatior (Ambrozie), Capsella bursa pastoris (Traista ciobanului), Chenopodium album (loboda porceasca), Datura stramonium (Ciumafaie), Fumaria officinalis (Fumarita), Galium aparine (Turita), Solanum nigrum (Zarna), Xanthium strumarium (Cornaci), Matricaria inodora (Musetel salbatic) si unele monocotile anuale: Digitaria sanguinalis (Meisor rosu), Echinochloa crus-galli (Iarba barboasa), Setaria viridis (Mohor), Panicum miliaceum (Mei salbatic).

De asemenea, combate samulastra de grau si orz aflata in stadii timpurii de dezvoltare. Se aplica postemergent timpuriu, in momentul in care buruienile dicotile anuale sunt in faza de 2-4 frunze, iar buruienile monocotiledonate, inclusiv samulastra de grau si orz, sunt in faza de 1 – 3 frunze, pana la infratire. Cultura trebuie sa fie in faza de cotiledoane dezvoltate pana la a opta frunza.